07 June 2013

Apple Poppy Seed Muffin

Salam,

Hari ni aku berjaya juga untuk kongsi lagi 1 resepi Mafin. Lama dah tak buat mafin bagai ni. Tak perlu aku nak jelaskan kenapa. Sejak kawen memang semua benda masak-masak ni aku tinggal. Masak yang wajib jer. Kikiki

ni overflow kot. aku masukkan penuh 1 cawan. lambat lah nak tunggu masak

Ok, resepi ni aku dapat masa attend kelas buat kek ari tu. Kalau google ada jugak kot. Aku tak google lah bila tgk resepi yang ada ni sangat mudah nk dapat bahanya. Nak tolak mana2 bahan yang ada pun bleh.

yang ni macam lebih terurus. aku masukkan separuh dr mafin cup. yang ni tak smpai 30 min dah masak.
Tapi macam biasa. Bila dah lama tak buat segala bagai mafin ni, tangan dah mula keras balik. Nak kata jadi tu, jadi. Tapi lain sangat teksturnya dengan yang tenaga pengajar tu buat. Sebab aku guna mafin cup ker. Sebab oven ker. Sebab Adunan ke. Semua ni jadi persoalan. 

Korang bleh try buat. Senang jer. Aku bancuh bahan-bahan ni tak sampai 5 minit. Haha..sebab tu kut mafin ni jadi lain macam :)

Ni aku listkan bahanya:

1 biji telur
130 gm gula kastor
60gm minyak masak
60gm susu segar
Secubit garam
100gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil bicarbonat soda
1sudu kecil nutmeg (optional)
2sudu besar poppy seed
30gm rolled oat (kisar)
1biji apple hijau - di kopek potong dadu.

Ok, nampak macam banyak. Tapi kalau korang biasa buat mafin, benda tu semua ada kat dalam stok korang kan. Tapi masa aku buat mafin ni, aku tak letak pun poppy seed tu.

bahagian dalam. puas hati lah jugal :)

kekonon nk letak coklat cip. kat bawah sekali dia menetap!

nampak tak applenya. gedabak besar aku potong. klo potong dadu kecik2 lagi elok.

garing atas kat tengah oven jer. kikikiki

Cara buatnya:

  1. Pukul gula dan telur sampai sebati. Sebati jer tau. Bukan kembang.Lepas tu masukkan minyak, susu dan garam.
  2. Ayak tepung, baking powder dan soda. Lepas tu masukkan dalam adunan tadi.
  3. Kalau korang guna nutmeg, masukkan dan poppy seed tu. Sekali dengan apple dan oat. Gaul sampai sebati.
  4. Siap, masukkan dalam paper cup, bakar pada suhu 180 darjah lebih kurang 20-30min.
Siap dah. Kalau makan masa panas memang best sangatlah. Joinkan dengan air tea panas. Lagi lah best. Hahaha..tu imaginasi aku jer.

Jadi, mafin yang aku buat ni bukan ikut nama kat atas tu. Apple mafin je namanya. Masa aku buat, aku tambah kismis dan coklat chip. Wahaha...2 benda tu tenggelam. Apple jer yang cantik timbul. Tak tau kenapa. Sebab derhana resepi orang lah kot. Kikiki

Jadi, selamatlah mencuba yer,



No comments:

Post a Comment