07 February 2013

Ikan Kembung Siram Santan

Salam,

Ok, kali ni aku sempat amik gambar lauk yang aku masak. Kikikki. Tertunai gak. Sebab dah nekad. Kalau tak nekad. Blog ni jd blog kisah dongeng. Haha.



Ni lauk apa aku tak pasti. Aku dapat idea masak ni dari mak cik aku. Die pernah bagi aku lauk ni. Lebih kurang macam ni lah. Tapi ada petai. Ikan kembung gak. Die kata lauk ikan kembung siram santan.

Haha...ikan kembung siram santan. Ok gak. Jadi..aku masaklah. Last2 En Suami makan..dia suka sangat2. Ya Allah..gembiranya hati,. Aku masak..memang licin lauk ni. dah 4 kali masak. Alhamdulillah..memang habis. Dia kata..ni dah jadi lauk kegemarannya. Wahaha...senang hati :)

Senang hati sebab..lauk yang dia suka...tak susah nak masak..kiki.


Ok, korang bleh gak cuba. Tak susah. Aku jamin...tak sampai 10 min dah siap. Tu tak masuk gorang ikan lah...

Ni resepinya:

Ikan Kembung Siram Santan

  • Ikan Kembung - siap-siap goreng garing yer.
  • Tempe 
  • Bawang besar + bawang putih
  • Cili Api
  • Asam Jawa
  • Gula
  • Garam
  • Santan
Ok, tu bahannya. Macam aku kata sebelum ni. Banyak perkara yang aku agak-agak jer ukurannya. Jadi...terpulang dekat korang nak letak brapa banyak. Tapi...pastikan rasanya seimbang.

Caranya:

Tumis bawang besar + bawang putih + cili api. Dah layu, masukkan tempe. Tempe ni tak payah goreng dulu. Lepas tu, lepas agak2 tempe dah macam garing, masukkan air asam jawa + garam + gula.
Last sekali..masukkan ikan goreng tadi...dah santan. Ada nampak kan..ikan kembung siram santan??

Hahah..bestkan.

Lepas tu.. masak sampai mendidih. Siap. Masak pedas2 pun ok. Kalau nak letak petai pun ok tau.

Ok, selamat mencuba.


Wassalam.


2 comments:

  1. ko rajin mempelbagaikan masakan hehee

    ReplyDelete
  2. haha..ni kombinasi..jawa ngan banjar..ko try lah...gerenti sedap...tp org kedah jarang makan guna santan mcm ni kan...org jawa ngan banjar mmg jd lauk kegemaran...hehe

    ReplyDelete