15 December 2011

Ayam Goreng Kunyit

Salam,

Ok, kali ni aku update lagi antara lauk yang simple dan sedap. Sedap tu ikutlah yang masak. Haha...kalau enak..sedaplak..kan..:)

Lauk ni bukan antara lauk yang selalu aku buat. Pertama kali. Tapi lauk ni selalu di order kalau makan kat luar. Hah..padahal..senang yang amat nak buat!.

Korang tengok pun dah tau nk buat macam mana. Aku pun tak ikut mana-mana resepi. Mungkin lah ni ayam goreng kunyit. Sebab aku kaji yang orang kedai buat. Macam ni lah jugak..heeeeeee:)





Cuma 1 bagi aku kelemahan lauk ni. Setiap lauk ada kelemahan. Tu pendapat aku. Lauk ni kering. Tak der unsur air yang banyak. Jadi..elok dimakan dengan tomyam. Tak pun..korang buatlah lauk sampingan lain. Mungkin aku dah biasa..makan nasi dengan lauk yang berair yakni berkuah.

Bahan dan cara aku masak:
  • dada ayam potong dadu
  • bawang holand sebiji
  • bawang putih - 3 ulas
  • kacang panjang
  • garam
  • serbuk kunyit
Mula-mula..goreng ayam dengan serbuk kunyit. Untuk lauk ni..aku lebihkan penggunaan serbuk kunyit. Sebab tulah lauk ni ayam goreng kunyit. Masak smpai hangus separuh masak tak pun..istilah lain..jangan smpai garinglah.

Tumis macam biasa..bwang holand dan putih. Bila dah kecut..masukkan kacang panjang. Oh yer..lupa..aku masukkan sedikti sos tiram. Ok..bila rasa kacang dah lembut..masukkan ayam. Lepas rasa dah ok...maknanya dah masak. Siap!

Sekian.


Wassalam.


2 comments:

  1. gemuk la laki ko nani kalo mcm ni penya sedap. aku tgk pon da meleleh air liur aku ni.... order 1, kurier kat uma aku lah? hahahahaha...............

    ReplyDelete
  2. kikiki...ok..ko bg alamat yer...tp..aku tak nk laki aku gemuk...haha :)..tp..karang..aku tak jamin tau..mana tau ko dpt..dah basi...kikikiki

    ReplyDelete