Salam,
Ok, resepi kali ni...aku gerenti..semua bleh masak. Cuma lain orang lain cara. Macam cara aku gak. Kalau ikut aku...aku cuma masak sardin ada 1 cara jer. Sampailah aku jumpa member aku buat sardin kari. Hah...bleh masak kari???..
Memang ada. Aku pernah masak. Tapi..tak laku kat umah. Adik aku siap tanyer lauk apa aku masak. Lepas tu taubat aku masak kari sardin. Sebab tak pernah makan dari kecik pun.:)
aku tak guna ayam brand..mahal sangat kot :) |
yang aku masak tak pedas pun...mcm biasa..abah aku kan tak makan pedas..:) |
Masa aku kecik lagi..aku dah belajar masak sardin. Cara dulu-dulu..abah aku yang ajar masak sardin ni. Bawang merah dan putih..halia dan serai. Tu basic aku guna sampai sekarang.
Cuma..abah aku ajar...semua bahan asas dipotong jer. Lepas tu..tumis...pastu masukkan sardin...lepas tu perahkan asam limau. Sebab nak bagi hilang bau hanyir sardin.
Lepas siap...kuah sardin 1 mangkuk besar.:)...sebab kitaorang makan suka berkuah. Tp zaman berubah..termasuk cara aku masak sardin. Dah tak guna asam limau. :*
Sekarang aku masak..semua bahan utama..aku tumbuk..tambah lagi cili padi..bagi mantap pedas. Sebab aku baru tau..sardin ni masak pedas baru ummmppphhh!. Lepas tu tumis...serai aku ketuk jer..bila dah wangi masukkan cili boh.
Masak sampai cili masak..masukkan pulak sardin. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Hah..nk bagi balance semua rasa. Lepas tu..tak payah tambah air banyak. Masak sardin pekat2 lagi sedap! (utk kamus hidup aku jer).
Hah...masak sardin pun bleh berubah kan.:)..oh yer..cara masak yang baru ni..bibik Ita aku ajar.:)
Lagi 1 pasal sardin yang aku tak pernah lupa. Masa sek menengah. Form 2 kot..aku ada perkhemahan badan beruniform kat sekolah. Adalah 1 pertandingan memasak. Kumpulan aku menang sebab masak sardin jer ok. Hah..yang lain masak mcam hebat..tapi tak bleh lawan sardin kumpulan aku..kiki..:)
So,sekianlah cerita sardin aku.
Wassalam.
Nota: lepas makan sardin..aku buat sardin roll...:)
No comments:
Post a Comment