Salam,
Hari ni tenang...sebab Senior Exe aku tak der..Huhu..happy jer...sebab tu bleh update pagi. Tapi keje tetap melambak. Harga kelapa sawit untuk bulan 11 naik sedikit dari bulan 10. Aku jangka jugak untuk bulan 12 harga lebih kurang atau naik. Turun tak kot. :)
Ok, kali ni aku update 1 lagi lauk yg aku suka makan dan suka buat. Lauk ni dulu kalau aruah mak aku buat..memang aku tambah nasi. Makan dengan kicap peeerrrhhhhhh..lagilah....
Kalau beli lauk ni kat kedai tak sama dengan masak sendiri. Tu yg aku perasan. Mungkin sebab bila masak kat umah..kasih sayang pun dimasak sekali dalam lauk tu kan. Hah...tulah die...masak kat umah lg bagus...Sesekali beli oklah..aku pun selalu gak tapau makanan :)
Bila cakap pasal masal sambal...nampak senang...tp tak senang sangat. Kene bagi sambal tu masak betul-betul...pastu kene pastikan semua rasa seimbang. Hah..senang ker..aku pun kadang-kadang tak lulus buat sambal ni. :)
Untuk buat sambal ni...mcm biasalah bahan-bahan yang aku guna. Semua dah siap dimesin. Bawang merah dengan bawang putih dan cili kering. Masak smpai garing..pastu masukkan asam jawa..gula, garam..air ikut keperluan. Kalau smbal tak masak lagi..biasanya aku letak lagi air.. Masak sampai sambal masak. Tau kan bila smbal masak..kikiki :)
Last sekali masukkan ikan yg dah siap2 goreng. Aku mmg suka ikan kembung ni. Lagi best kalau dapat yang segar dan comel-comel. Rasa lemak manisnya memang sedap.
Wassalam.
Nota: ari ni hari jadi adik aku..die pun suka sambal ikan kembung ni :)
No comments:
Post a Comment