Salam
Kabare semua...waras???...heheh...malas lah nak cakap jawa. Payah nak taip ayat jawa ni. hehe. Apa pun ari ni aku nk update pasal mee hailam yang aku buat hari tu. Tak berapa bagus mana pun hasilnya. Tapi seronok jer tengoh abah aku makan.:)
Resepi ni aku tak ikut mana-mana blogger. Aku cuma tanyer mak kawan baik aku. Dulu mak kawan aku ni ada kedai makan. Aku suka beli mee hailam mak die..puas hatilah makan. Jadi..lepas tanye macam mana nk buat..bahannya aku ikut sukalah.Heee :)
Kalau tgk dalam pinggan ni..macam-macam aku letak...ada ayam..telur...fish cake...bahan sayur pulak aku letak..lobak..eh..lobak jerlah...lobak kegemaran aku. Lepas tu aku letak sayur baby shanghai green ke apa ntah..Tak kisah..janji aku makan sayur.
Ok..kalau nak tau macam mana aku masak..senang sangat lah. Tapi...untuk mee hailam ni..aku guna stok ayam. Kalau guna air biasa tak sedaplah. Kurang rasa...Cara mudah buat stok ayam..Korang beli bahagian ayam yang banyak tulang. Rebuslah..smpai keluar minyak2 ayam. Siap.
Asas masak mee hailam sama mcam mee goreng. Aku cuma tambah sos tiram. Cuma lepas tumis masukkan stok ayam. Hah..lepas tu masukkan lah sayur yg keras2..yg amik masa nk empuk. Lepas mendidih..masukkan ayam ke..sotong ker...udang ker..bila dah masak...masukkan sayur dgn mee. Last masukkan telur. Garam jangan lupa.ohhhh..lupa..aku ada letak tepung jagung...nk bagi pekat. ;)
Wassalam.
Nota: tq Mak Lina...
No comments:
Post a Comment