15 December 2011

Mee Kari Daging

Salam,


Hah..kali ni aku nk update lagi makanan yang aku suka. Semua kat blog ni mmg makanan yang aku sukalah. Takkan aku nk masak lauk yang aku tak makan...macam laksa...jangan haraplah aku nk masak laksa yer. Sebab aku tak doyan.(suka).

Ok, kari daging ni aku masak tengah hari. Untuk lunch. Macam biasa, abah aku suruh masak kari daging..aku pun masaklah. Smapai jer petang...aku dah ternmpak mee kuning dalm peti sejuk. Apa lagi..g kedai jap..beli taugeh dengan timun. Dah cukup....rebus telur..siaplah mee kari aku :)




Sebenarnya aku dengan kari ada cerita lama. Aku suka sangat masak lauk kari yang abah aku masak. Sebab..antara banyak2 lauk yang abah aku masak..lauk kari ayam dielah yang paling sempurna aku makan. Lauk lain...sama rasa walaupun lain warna.

Dulu masa sekolah menengah..aruah mak kerja...abah jerlah yang banyak masak...balik sekolah jer..aku tengok lauk kari..kompom...2 kali aku tambah. Memang penuh pinggan aku..macam makan roti canai banjir.:)

 Kan...hebat tak..tp bila lauk lain...aku makan macam biasalah...sebab..tak setanding kari abah aku. Pergi mana-mana pun..kari abah aku tak leh dilawan...tp..dlm kamus hidup aku jer ok.:)

Oleh sebab tu..aku belajarlah masak kari abah aku..dengan cara masak sekali...yelah...alang-alang suka..apa lagi..belajarlah kan...:)

Untuk korang..aku bglah cara dan bahan untuk kari abah aku:

  • 3 sudu rempah kari ayam dan daging
  • 1mangkuk santan pekat
  • 1 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji kentang
  • 2 batang serai
  • 3 ulas daun kari
  • 2cm halia
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 3 pcs bunga lawang
  • 2 pcs biji buah pala ( yg kecik2 tu..buah pala kan..)
  • 1 keping asam keping
 Caranya pulak:

Panaskan minyak...biasanya ...aku blender bwang merah, putih dan halia. Tumis sampai wangi..masukkan bunga lawang,asam keping, kulit kayu manis dengan buah pala. Serai sekali dan daun kari. Masukkan jugak kentang. Aku suka potong kecik2. Smpai bau, masukkan bancuhan serbuk kari.

Lepas tu masukkan ayam atau daging. Bila dah rata..masukkan 1 senduk santan pekat. Abah aku kata..biar periuk tak melekat. Kacau smapai ayam kecut. Lepas tu masukkan santan. Masukkan garam & serbuk perasa. Dan tunggulah sampai kari tu masak.

Untuk mee kari..taugeh, mee dan sayur sawi...godok dalam air panas...rebus telur...jadilah mee kari...senang jer kan :)



Wassalam.



No comments:

Post a Comment