05 July 2017

Resepi Congo Bars



Salam,

Ok, sempena Syawal dan disebabkan lama benar tak update apa-apa jenis makanan, meh ku kasi dengan hati yang gumbira. Congo Bars.

Sangat mudah dan sangat fleksibel. Sebabnya korang boleh decide nak jadikan dia mahal atau biasa je. Boleh mulakan bisnes dengan resepi ni. Banyak sangat resepi if korang google kan. Pilih mana yang berkenan dekat hati. 

Gambar ni gambar biasa, So semoga hasil korang nanti jugak macam ni. Dan boleh mulakan bisnes kecil-kecilan.

So, semak resepi. Sebelum tu, please make sure ok hasil yang korang akan dapat juga berdasarkan jenis bahan korang pilih. Kiranya korang beli coklat chip yang 250gm dalam RM 3 tu, hasilnya adalah biasa. JIka pula pilihnanya macm aku guna ni Hersyes maka hasilnya gigitan korang adalah lebih bermakna. 


Bahan:

125 gm butter - so please make sure dgn pemilihan jenis butter. Nak lebih rasa boleh try Anchor or SCS or more premium butter 
100 gm brown sugar
2 biji telur- Gred A , kalau telur kecik bagilah jd 3 biji
Essen Vanila - bagi bau sedap kan
135 gm self rising flour - boleh guna MFM brand
Coklat Chip - Boleh ikut suka berapa banyak

Simple kan!!!

Buatnya lagilah senang. Tak payah mixer pun.

Guna senduk satukan butter dengan gula- Then masukkan telur satu-persatu dan vanilla 
Gaul lagi masukkan tepung pulak. Kacau2 masukkan coklat chip. Siap!!

Untuk adunan ni guna pan 7x7
Bakar api atas bawah dalam 35-40 min. Ikut oven korang ok.

Siap!.




Wassalam.

No comments:

Post a Comment