Salam,
Hah..sedihnyer lama tak update. Kali ni sungguh-sungguh nak update. Seronok dapat bebel sorang-sorang lepas tu ada pulak orang sudi baca.Hehehe..:)
Kali ni aku nk update lauk yg dah lama jugak tersimpan dalam folder gambar aku. Masih menunggu giliran nk di post. Istimewanya kali ni, ikan yang aku masak ni....khas ditangkap sendiri oleh suami aku.
Hah..korang tau apa perasaanya...best sangat-sangat makan ikan segar ni. Oh yer...suami aku memang suka turun laut kalau ada kelapangan. Naik bot. Pasang jaring..dan tarik jaring. Kalau rezeki Allah nk bagi..tak ke mana...dan dapatlah ikan tenggiri ni. Ikan yang jarang aku beli kat pasar. Sebab harganya tinggi. :)
Tapi..sayang rugi aku...ikan fresh yang aku dapat ni..tak dimasak terus. Aku simpan beberapa hari. Malas punyer cerita lah. Kuranglah rasa manis ikan segar tu.Lepas tu..aku takut nk masak apa. Sebab aku takut masak yang tak sedap. Sebab tu..aku cuma masak sambal yang simple jer ni.
Ok, kalau nk resepi tu..aku tak ikut mana-mana blogger. Masak tanpa benci jer..hehe..tiba-tiba...mentang-mentang dah ada tredmark sendiri.
Aku tumbuk semua bahan ni:
Cili - ikut suka..nk pedas atau kurang
Bawang puith
Bwang merah
Halia
Serai - titik jer
Gula
Garam
Ajinamoto
Ikan dh goreng siap2 lah yer.
Panaskan minyak...tumis sampai masak...biar cili tu masak betul2. Lepas tu...masukkan ikan. Tunggu lapar, makan dengan nasi panas. Peerrrhhhh..memang sedap lah.
So, selamat mencuba.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment