Salam,
Ketemu kita kembali. Aku agak sibuk awal bulan dan tak dapat nak spend banyak masa membebel.hehe. Tapi ada jer benda nak diupdate. Ni dah amik masa keja sekejap, lgpun aku kene rehatkan minda sekejap. Tak nak lah asyik tekan calculator sepanjang hari!
Ok, untuk ramadan ni, aku dapat balik awal stgh jam awal. Tapi jgnlah igt bos aku tercinta tu bagi free mcm tu saja. Tak mungkin lah. Waktu rehat aku dipotong stgh jam jugaklah. haha..Baik kan bos aku, memahami jiwa pekerja. ( :( )..
Bulan ramadan jugak macam tahun-tahun sebelum ni, bapak aku berniaga di bazar ramadan Banting. Maka aku dengan rela hati menjadi pembantu abah aku. Lepas kerja aku balik umah. Masak nasi dan sembahyang sebelum pergi ke pasar. Tapi tak berapa indah tahun ni disebabkan abah aku ada pembantu baru. Memang tak indah sebab aku tak dapat nak tolong. Semua pembantu tu yg buat. Tapi tu mmg kerja die kan.haha. Tak perlah, kira aku datang pasar cuma beli juadah buka pose :)
Kali ni aku nak kongsi pasal kek batik. Kek batik ni korang boleh dapatkan dari gerai abah aku lah. Hehe..ni bukan promosi tau. Cuma bagi tau jer.:). Tapi aku tak dapat nak bg ukuran yang sebenar pasal anggaran bahan-bahannya. Sebab aku buat sekali banyak.Aku cuma harap, anggaran yang aku bagi ni tak akan buat masalah lah. Kalau lembik sangat, tambahkan biskut merry. Korang boleh tengok masa prose menggaul. Ok.
Ok, ni bahan-bahanya ok. Ni versi family aku ok.Terpulang korang nak tambah milo atau lain2.
Kek Batik
600gram biskut merry
1 cawan koko
1 cawan margerin
3/4 cawan gula - mungkin boleh kurang sket
sebiji telur
3/4 air
Caranya
Satukan bahan-bahan kecuali biskut merry. Untuk biskut merry aku cadang korang guna yang dibeli timbang. Kalau nak guna yang paket beli yang biasa. Bukan yang ada perisa coklat.
Satukan bahan atas api sederhana. Anggaran masa dalam 15min atau hingga pekat.
Sebelum tu patahkan biskut merry. Patahkan dua sahaja.
Masukkan dalam kuah tadi. Kacau sehingga sebati. Bila dah sebati, korang tengoklah samaada biskut merry lebih atau kuahnya yang lebih.Kalau nampak macam basah sangat tambahkan lagi biskut merry. (Ni kene guna skill agak-agak..hehe)
Last sekali masukkan dalam bekas,tekan guna tangan.Tapi tangan tu dah dibalut plastik. Sampai mampat. Bagilah bapak korang tolong atau suami korang.hehe. Ratakan setiap penjuru.
Dah siap! Tak payah simpan dalam peti sejuk. Lepas 1 jam boleh potong.Hehe
Ok, senang jerkan. Kalau masih malas, pergi bazar ramadan beli dekat abah aku ok. :)
Wassalam.
aku buat kek ni raye ari tu ;)..tp cara kite berbeda ye kikiki..yana..
ReplyDeletep/s: bile aku dh komen bermakna aku dh baca blog ko hua hua hua hua..
heheh...tq sgt....aku tau ko bleh buat jugak..hehe
ReplyDelete