18 December 2013

Tempe 5 cili

Salam,


Kali ni aku nk update lauk plak. Lauk yang aku rasa tak sampai 5 minit nak masak. Tempe ni pulak, sebenarnya aku tak tau nak masak apa. Akhirnya aku tibai. Ye..aku main masak ikut hati jer.

Sedap pulak. Tu kata laki akulah. Biasalah, kalau lauk tak terjangka ni aku rasa, sedap. Kiki.


Ok, untuk info lagi...gambar ni lauk kali ke 2 aku masak. Tak memberangsangkan. Tak tau kenapa. Kurang cili lah tu. Haha.

5 cili tu aku gabungkan 3 jenis cili termasuk cili serbuk. Hah...pelik ker. Cili serbuk tu maksud aku black paper + white paper. Kah..kah..

Bahan-bahan:
  • 2 IkatTempe. Original tempe yang bungkus dalam daun lagi syokk!!
  • Cili api kampung - 5 -10 pcs
  • Cili kering - 3 pcs
  • Cili besar hijau - 1 pcs
  • Black paper - agak2
  • White paper (lada sulah) - agak2
  • Sos tiram
  • Air
  • Gula
  • Garam
  • Bawang merah + bawang putih
Ok, harap2 aku tak lupa bahan lain.

  1. Nak masak pulak, tempe tu ikut suka nk potong camne. 
  2. Masukkan tempe. Goreng smpai agak2 layu.
  3. Masukkan terus bawang merah + bawang putih
  4. Masak sampai bawang layu. (masa ni tyr korang guna api besar - syokk tau)
  5. Kalau rasa kuali tu macam nak ke proses hangit, masukkan air. Sikit2 jer!!
  6. Masukkan cili - semua jenis cili.
  7. Masukkan sos tiram, gula , garam
  8. Air lagi. Air ni kalau aku masak, aku masukkan sikit2. Sebab tak nak kasi kuali tu macam nak hangus.
  9. Kalau nk best, lauk tempe ni macam basah2 sket. Bukan kering. Nak letak kicap pun ok jer!
  10. Lepas tu, siap.
 Kombinasi semua cili tu korang akan rasa. Macam biasa, aku masak suka anggaran agak2. Less is better. Ingat tu.

Jadi, kalau nk cuba, teruskan. Lauk simple jer dari aku. Tapi apa korang feel adalah masa korang masak lauk ni guna api besar. Try lah. Baru tau syok masak ni bila bunyi kuali tu berdesirrrrrrrrrr.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment