Salam,
Post kali pun ni ala-ala ketinggalan musim raja buah. Masa aku buat bubur durian ni, memang musim durian. Aku memang suka sangatlah makan durian. Jadi sebagai peminat durian ni, aku ada sikit kelebihan. Ahakss..
Walau bunyinya macam tak logik. Tapi aku rasa, ni lebih kepada pujian kepada diri sendiri lah..kah..kah... Aku tau mana macam mana nak pilih durian yang isinya baik!! Wahhh...ko ingat tak bagus ker?? Korang boleh buat ker??
Tapi aku tak bleh nk ajar. Bukan kedekut ilmu, tapi ini semua dari hati!!
Tak percaya !!
Aku tak kisah. Sebab memang yer. Instinct dengan Durian. Aku tengok jer durian tu, aku rasa baik, baiklah isinya. Haha..tu jer aku nk cite.
Ok, bubur durian ni biasalah kan. Banyak resepi korang boleh google. Aku pulak, macam biasa. Hentam resepi mak nenek aku, pastu ingat2 lupa. Hah, jadilah ni.
Aku tak amik resepi mana-mana. Sebab En Suami tiba2 suruh buat bubur. Huwahhhh..macam mana nak buat kalau tak pernah buat??
Ingat balik kalu2 pernah masak, memang tak rupenya. Jadi, hentam je lah. Tapi hentam ikut logiklah. Takkan nak hentam, dalam bubur letak lada hitam kan.
Ok, ni antara bahan yang simple tapi sedap kalau dibuat dengan penuh kasih sayang untuk suami sendiri. Kiki.
Bahan:
- Isi durian. Termasuk biji yer
- Kacang hijau - aku beli dalam 300gm jer
- Santan - aku beli sekilo
- Garam
- Gula - agak2 manis ikut piawaian sendiri oklah
- Daun pandan
Ni jer bahan aku. Bahan pikir sendiri.
Cara aku:
Aku
rendam dulu kacang hijau sampai kembang. Lepas kembang, amik air dalam
1/2 jug masuk dalam periuk letak atas api. Sampai menggelegak.
Lepas
tu masukkan santan. Agak2 santan nk menggelegak lagi, aku baru masukkan
durian. Gula, garam dan daun pandan. Kacau. Masa ni aku guna api
perlahan jer.
Then, masaklah sampai bubur tu pekat.Kalau lagi pekat, lagi sedap. Lps tu siap.
Terpulang nk tambah apa2 yang logik. Ni cara aku je.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment