31 May 2013

Kelas Masakan 1: Double Chocolate Cake

Salam,

Insyaallah kali ni ada gambar. Jika aku berjaya meng'upload'. 

Kelas masakan..kikiki. Pertama kali aku berjaya hadir. daftar dah banyak kali. Baru kali ni aku boleh pegi.

Ni kek yang tenaga pengajar tu buat. Deco cake yang simple.

Hah, berjaya upload!

Kelas ni anjuran Kolek Komuniti Kuala Langat (KKKL). Aku daftar sebab, murah. Kalau ko tengok rate kelas masakan yang lain, agak mahal. Yang macam Azlita Masam Manis tu pegi. Die promote kelas tu. Memang mahal sebab yang ajar Chef terkenal. Kalo tak terkenal pun, takkan dapat kot kelas dengan harga RM 40.00.

Gambar yang ada ni, sebahagian masa kelas berlangung.


Adunan kek yang dah siap. Tinggal bakar
Yang tudung hijau tu lah pengajarnya.
Masa ni bancuh adunan maffin

Antara tetamu tak berdaftar. Ada sorang lg..tp tak der dlm gambar

Mafin yang siap nk masuk oven

Kek yang siap. Nipis jer. Kalau buat bulat lg cantik kot

Potong kek. Dapat 3 layer jer



3 gambar ke atas ni, proses melayer kek.

Aku tak tau murah ker mahal kelas aku pegi ni. Tapi biasalah. Bukan semua sempurna. Ada gak komen aku. Selagi ko bayar, kita ada hak untuk suarakan pendapat kan.

1 jenis kek jer. Kalau nama lain kek ni, Kek Coklat Indulgence. Macam kat secret recipe tu. Sebelum ni, kek ni memang aku nk buat sangat. Akhirnya tercapai jugaklah. 

Kelas ni pengajarnya bukan tenaga pengajar KKKL. Tapi orang luar. Kalau tengok memang org yang buat bisness kek. Kepakaran die tu, bolehkan die buat kelas sendiri dekat rumah. Orang pandai buat apa jer, memang untung.


Ni Wiping Creme. Di ajar cara nk pukul. Brapa lama nak pukul.

Makan masa panas mmg best

Ada baki. Semua bleh bawak balik

Tapi ada lebihan. Ada akak tu bawak anak die. Anak die pulak jenis minta masak gak. Kira anak die tu nk belajar sekali. Memang dalam borang maklum balas, aku letak komen 'tolong jangan bawak anak semasa kelas berlangsung'. Hak komen hak kita kan.

Ada bonus, pengajar tu buatkan maffin yang sedap. Bagi orang yang tak sarapan pagi macam aku. Memang kelassssssss mafin apple tu.

Kek tak sempt sejuk. Sebab tu agak mesy.

Ni tgh diajar mcam mana nk deco kek. Sebab nk tutup keadaan kek yang tak brapa nk cantik

Kan..beza lepas deco yang tak serius pun.

Ni bila dah dipotong. Bercampur semua.Kiki

Last sekali, lepas kek siap. Boleh lah bahagi sama banyak. Aku jer peserta yang tak bawak bekal tuk isi kek. Kenelah tunggu En Suami datang bawak bekas. 

Kesimpulannya. Kelas anjuran KKKL ni, baik dan bagus. Aku ok jer nk ikut kelas lain. Biasalah, kalau kos tinggi mestilah mutu pengajaran dan kelasnya baik. Bagi kos sederhana macam KKKL anjurkan ni, kira dalam kelas sederhana lah. Ada sijil. 

Kalau korang berbajet macam aku, tapi nk belajar dengan tenaga pengajar, boleh masuk web KKKL ni. Boleh tengok kelas apa yang korang minat. Lepas habis belajar, aku dapat banyak info. Tengok cara sebenar untuk buat kek dan tips2 yang tenaga pengajar tu bagi.

Kalau amik resepi dekat blog2 boleh, bleh jer belajar sendiri, tapi kalau masuk kelas, tak rugi jugak kan.  Dapat ilmu dan praktikal tu yang penting.

KKKL ni bukan buat kelas masakan jer. Meliputi semua bidang. Semak kat web KKKL kos apa yang korang minat. Iklan free untuk KKKL tau. Kikiki


Hah, yang ni group aku buat. Sama jer messy nya.

Tapi sedap En Suami kata..Horeyyy!!

Cerita kali ni tak sempat nk ikut susunan. Aku buat teks dulu baru upload gambar. Jadi sebab keadaan pc tak menjamin kecepatan, aku nyahkan jerlah apa yang ada. Yang penting bleh baca. 

Oh yer...kek ni patutnya kelas 1 hari. Sebab kek tu kene biar simpan beku. Baru bleh deco dan dipotong. Kalau tak, mmg hasilnya apa yang aku dapat masa kelas ni.

Lepas ni insyaallah aku nk cr kelas yang lain plak. 

So, selamat belajar lah yer.

Wassalam.











No comments:

Post a Comment