19 July 2013

Resepi Udang Ketak

Salam,

Masih dalam mood ramadan. Korang masak???

Aku adalah pembeli tegar makanan dekat bazar ramadan. Bukan sekarang jer. Tapi dari dulu lagi. Sebabnya, aku dan family adalah penjual tegar di bazar ramadan. Hahaha..:)

Memang dari kecik family aku berniaga. Sampailah sekarang ni. Abah aku masih berniaga. Tapi taklah dalam skala yang besar. Cukup tuk tampung belanja makan hari2. Kalau teringin nk makan apa2...insyaallah...mampulah nak membelinya.

Ok, kali ni resepi Udang Ketak. Pertama kali aku tengok udang ni dekat blog Azlita Masam Manis. Dia pernah masak udang ketak ni. Memang aku tak pernah tau pun ada udang jenis yang mcm ni.


Masa pandang dah nampak unik, tapi masa korang pegang lagi lah syokkkk!. Bagi korang yang jenis penggeli...aku ada 20% lah kot. Memang terasa. Masa siang udang ni, korang kene pegang. Masa tulah...urat2 dalam badan penggeli ni teransang. Hahah...serius!!

Aku beli dekat pasar malam tempat aku. Elok2 mata aku terpandang udang ni, terus beli. Nak try lah kan. Aku tak google cara nak siang pun. En Suami kata, gunting duri2 tajam. Aku pun buatlah.


Pastu dok pikir nak masak apa. Aku pikir sama lah kot mcm udang klo nk masak. En Suami kata masak 3 rasa. Aku rasa pun ok. Tapi taklah betul 3 rasa. Aku masak, udang ketak masak 3 cili. Wahahaha...suka2 lah kan. Resepi ni tak ikut mana2. Campak2 jer.

Ok, kali ni aku rajin sikit. Aku try igtkan balik apa yg aku letak tuk lauk udang ni ok!!


Korang nampak. Semua bahan aku campak2 ada dalam tu. Hahaha. Lagipun aku tak plan pun nk buat lauk ni. Ok, jom tengok resepi.

Resepi Udang Ketak:
  1. Udang Ketak - dah tentu kene ada! Korang goreng dulu. Masa masukkan tu, api biar betul2 panas. Lepas tu baru perlahankan api.
  2. Cili boh - aku blend sendiri
  3. Bawang besar - 1 biji
  4. Bawang putih - 4 ulas
  5. Serai  - 1 batang dititik
  6. Totamo - setengah biji di potong dadu
  7. Cili api - potong bulat2 sederhana halus
  8. Cili Sos - lebih kurang 3 sudu besar
  9. Sos tiram - 2 sudu
  10. Gula - 1 sudu
  11. Air
  12. Garam
  13. Ajinamoto - penambah kebotakan. Hahaha. Guna sikit jer :)
  14. Lobak - potong dadu
  15. Halian - potong halus. Korang agak2 lah yer.
  16. Lupa! Sos Tomato - 2 sudu
Ok, tu rasanya bahannya.

Cara buat:

Tumis semua bahan kat atas tu. Yer..tumis semua.  Tapi ikutlah tertib sikit kan. Masuk bawang pastu cili. Lobak dan seterusnya lah. Bila sambal semua dah masak. Masukkanlah udang yang dah siap bergoreng td. Rasa dulu. Baru matikan api. Siap.

Korang makanlah dgn tangan. Jangan dengan sudu. Pastu, pastikan dua belah tangan dah dibasuh. Sebab, gerenti korang kene guna 2 tangan untuk kopek udang ni.

Kesimpulannya. Udang ni memang sedap. Kopek udang tu baik2. Bagi jaga isi dalam. Lepas tu. Ngap dengan nasi panas. Memang sedap!!!

Kalau dah sejuk. kureng sedaplah.

Wassalam.

4 comments:

  1. Terima kasih atas informasinya ;)

    ReplyDelete
  2. sama-sama...selamat mencuba ye!!...pasti lagi lazat

    ReplyDelete
  3. Salam, saya dah coba resepi ini, so delicious, thanks ye :)


    devimairani.blogspot.co.id

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..terima kasih sbb sudi cuba...sama2 daun keladi...

      Delete