Salam,
Hari ni bertarikh 10/10/11..sebulan lagi 11/11/11. Tarikh yang cantik tu. Tapi tak der kene mengena dengan hidup aku pun.hehe. Saja jer cerita pasal tarikh cantik. Orang cina suka tarikh cantik-cantik ni. Ada 'ong' katanya. Flat kereta bos aku nombor 28. Anak beranak sama nombor. Padahal tak der apa-apa pun, cuma kepercayan mereka pada nombor yang dah disembahyangkan tu.:)
Ok, semalam aku baru jer terima sms dari kenalan baik aku, emaknya baru meninggal dunia. Sedih sangat-sangat sebab terasa balik apa yang pernah aku rasa sebelum ni. Cuma lebih sedih bila kenalan aku tu, hanya menunggu masa untuk melahirkan anaknya yang ke3. Apa pun Allah lebih mengetahui dari segalanya. Semoga emak kenalan aku dicucuri rahmatNya. Al-Fatihah.
Kisah yang aku nk kongsikan adalah berkaitan dengan tajuk tu. Semangat sangat-sangat aku nak buat pan cake. Walaupun dalam istilah jawa, lempeng jer. Tapi..tulah, orang lain buat, aku pun nak cuba jugak. Rasa boleh diterima, tapi rupa. Ada apa pada rupa??...bagi aku lah..rupa adalah sama dengan rasa. Rasa ok tapi rupa ko..lemah longlai nk makan.:((
Aku dok pikir apa sebabnya pan cake aku pelik rupanya, sampailah abis aku buat..daptlah aku huraikan beberapa sebab yang buat pan cake aku tak ayuuuuuu...
Korang nak cuba, amik resepi ni:
FLUFFY PANCAKE
source: food.com
Bahan:
1 1/4 cwn tepung serbaguna
2 sudu makan gula
2 sk baking powder
3/4 sk salt
1 1/3 cwn susu segar
3 sudu makan minyak sayur
1 biji telur * saya letak 2 biji
Directions:
1 Campurkan semua bahan kering di dalam mangkuk besar. Ketepikan.
2. Campurkan susu, minyak dan telur di dalam bekas yang lain dan sebatikan.
3. Masukkan campuran susu ke dalam bahan kering. Gaul sebati.
4. Saya biarkan adunan 10-15 minit tertutup.
5. Masak pancake menggunkaan non-stick pan atau sapukan sedikit butter pada pan biasa.
6. Masak hingga keperangan.
7. Hidangkan dengan topping kegemaran.
Jadi, aku pun tak der hati nk cuba dah. Aku yakin..1 masa aku bleh buat sebijik macam orang lain buat yang cantik2 tu.
Tapi..tapi..semngat aku tak semudah tu luntur, aku pun berilah nama baru tuk pan cake aku ni. Sekadar hiburan untuk hati aku. pan cake versi jawa. Ni satu daripada motivasi sekiranya hasil yang aku harapkan tak memuaskan hati.
Korang nk tau macam mana rupa pan cake tu. Jom layan gambar-gambar, hasil dari ketidak seriusan aku masa buat pan cake ni. Dalam hati nak buat, tapi takut tambah gemuk!! Hah, itu sebenarnya sebabnya. Hati tak ikhlas. padan muka diri sendiri. heheh:) Setiap gambar aku kisahkan satu persatu ok.
Hari ni bertarikh 10/10/11..sebulan lagi 11/11/11. Tarikh yang cantik tu. Tapi tak der kene mengena dengan hidup aku pun.hehe. Saja jer cerita pasal tarikh cantik. Orang cina suka tarikh cantik-cantik ni. Ada 'ong' katanya. Flat kereta bos aku nombor 28. Anak beranak sama nombor. Padahal tak der apa-apa pun, cuma kepercayan mereka pada nombor yang dah disembahyangkan tu.:)
Ok, semalam aku baru jer terima sms dari kenalan baik aku, emaknya baru meninggal dunia. Sedih sangat-sangat sebab terasa balik apa yang pernah aku rasa sebelum ni. Cuma lebih sedih bila kenalan aku tu, hanya menunggu masa untuk melahirkan anaknya yang ke3. Apa pun Allah lebih mengetahui dari segalanya. Semoga emak kenalan aku dicucuri rahmatNya. Al-Fatihah.
Kisah yang aku nk kongsikan adalah berkaitan dengan tajuk tu. Semangat sangat-sangat aku nak buat pan cake. Walaupun dalam istilah jawa, lempeng jer. Tapi..tulah, orang lain buat, aku pun nak cuba jugak. Rasa boleh diterima, tapi rupa. Ada apa pada rupa??...bagi aku lah..rupa adalah sama dengan rasa. Rasa ok tapi rupa ko..lemah longlai nk makan.:((
Aku dok pikir apa sebabnya pan cake aku pelik rupanya, sampailah abis aku buat..daptlah aku huraikan beberapa sebab yang buat pan cake aku tak ayuuuuuu...
- Mungkin - kuali yang aku guna. Arahan bgtau, guna non stick kuali. Aku pun guna - non stick tapi ttp tak menjadi. Kesimpulannya kuali aku murah.
- Kepanasa kuali - tak dinyatakan pada resepi. Aku tibai. Kejap panas, kejap slow. jadinya pan cake pun hidup segan mati tak mau.
- Mungkin - masa tak sesuai. Aku buat lepas bangun tido..kikikikiki
- Mungkin - pertama kali buat.
Korang nak cuba, amik resepi ni:
FLUFFY PANCAKE
source: food.com
Bahan:
1 1/4 cwn tepung serbaguna
2 sudu makan gula
2 sk baking powder
3/4 sk salt
1 1/3 cwn susu segar
3 sudu makan minyak sayur
1 biji telur * saya letak 2 biji
Directions:
1 Campurkan semua bahan kering di dalam mangkuk besar. Ketepikan.
2. Campurkan susu, minyak dan telur di dalam bekas yang lain dan sebatikan.
3. Masukkan campuran susu ke dalam bahan kering. Gaul sebati.
4. Saya biarkan adunan 10-15 minit tertutup.
5. Masak pancake menggunkaan non-stick pan atau sapukan sedikit butter pada pan biasa.
6. Masak hingga keperangan.
7. Hidangkan dengan topping kegemaran.
Jadi, aku pun tak der hati nk cuba dah. Aku yakin..1 masa aku bleh buat sebijik macam orang lain buat yang cantik2 tu.
Tapi..tapi..semngat aku tak semudah tu luntur, aku pun berilah nama baru tuk pan cake aku ni. Sekadar hiburan untuk hati aku. pan cake versi jawa. Ni satu daripada motivasi sekiranya hasil yang aku harapkan tak memuaskan hati.
Korang nk tau macam mana rupa pan cake tu. Jom layan gambar-gambar, hasil dari ketidak seriusan aku masa buat pan cake ni. Dalam hati nak buat, tapi takut tambah gemuk!! Hah, itu sebenarnya sebabnya. Hati tak ikhlas. padan muka diri sendiri. heheh:) Setiap gambar aku kisahkan satu persatu ok.
Ni cubaan pertama dan kedua. Adik aku pilih pan cake yang pertama. Sebabnya tak pasti..tapi menyedihkan dah masa ni..yang kedua macam keras kan..Yer jwpannya. |
Korang tak rasa ker..ni sebijik lempeng??..Yer jwpannya..no komen dah |
Hangus sebahagian...tanda kuali tak berkualiti lah...panas tak rata..tak pun dapur gas tu tak canggih... |
Kulit pancake mana ada macam ni kawan-kawan!!!! |
Gambar sisi...langusng tak der seni dunia pancake!! |
Kesimpulannya..memang lempeng. Ni last sekali..aku buat paling besar..sebabnya kecewa sgt2...jadi..aku reda.. |
No comments:
Post a Comment